elibraryportal Logo

Objective Chemistry Question.(2)


1) A mixture of ZnCl2 and PbCl2 can be separated by

  1. Distillation
  2. Crystallisation
  3. Adding acetic acid
  4. Sublimation

Answer:B

Explanation:

Crystallisation.


2) A mixture that can be separated by sublimation method is

  1. MgCl2 + NaCl
  2. HgCl2 + NaCl
  3. AgCl + NaCl
  4. BaCl2 + NaCl

Answer: B

Explanation:

HgCl2 + NaCl.


3) A mixture of water and sodium chloride can be separated by

  1. Decantation
  2. Sublimation
  3. Simple distillation
  4. Fractional distillation

Answer: C

Explanation:

Simple Distillation.


4) Calcium sulphate containing magnesium sulphate as impurity is separated by

  1. Distillation
  2. Crystallization
  3. Chromatography
  4. Fractional Crystallization

Answer: D

Explanation:

Fractional Crystallization.


5) A mixture of red and blue ink can be separated by

  1. Distillation
  2. Crystallization
  3. Chromatography
  4. Sublimation

Answer: C

Explanation:

Chromatography.


6) Naphthalene can be purified by

  1. Sublimation
  2. Crystallisation
  3. Extraction with solvent
  4. Distillation

Answer: A

Explanation:

Sublimation.


7) A mixture of methyl alcohol and acetone cann be separated by

  1. Distillation
  2. Fractional Distillation
  3. Steam Distillation
  4. Distillation under reduced pressure

Answer: B

Explanation:

Fractional Distillation.


8) The law which states that a chemical compound always contains the same elements combined in a fixed ratio by mass is know as

  1. Law of definite Proportion
  2. Law of multiple proportion
  3. Law of reciprocal proportion
  4. Law of conservation of mass

Answer: A

Explanation:

Law of definite Proportion.


9) Which of the following stoichiometric laws suggests that different elements combine with each other by their equivalent weights ?

  1. Law of definite Proportion
  2. Law of multiple proportion
  3. Law of reciprocal proportion
  4. Law of conservation of mass

Answer: C

Explanation:

Law of reciprocal proportion.


10) In the reaction N2 + 3H2 →2NH3 ratio by volume of N2 , H2 and NH3 is 1: 3: 2 This illustrates law of

  1. Definite proportion
  2. Multiple proportion
  3. Reciprocal proportion
  4. Gaseous volumes

Answer: D

Explanation:

Gaseous volumes.


Next TopicNum